×

×

Es diferencia de la tonyina per les seves llargues aletes pectorals que poden arribar fins a 30 cm

El bonítol (Sarda sarda) és un peix marí d’esquelet ossificat. Cos allargat, lleugerament comprimit. Boca ampla, amb dents còniques. Línia lateral ondulada. Dos aletes dorsals situades molt a prop la una de l’altra. Dors blavós, cara ventral blanca. Pot arribar a mesurar fins a 90 cm i pesar fins a 10kg. 

És un gran depredador de peixos com sorells, sardines, verats i llisses. Es pot trobar en tot el mar Mediterrani i es pesca de setembre a març, per capturar-lo s’utilitza diferents mètodes aquests són:  encerclament, tresmall, línies de mà, curricà i palangre.

La seva carn és molt gustosa, el que fa que hi hagi un gran interès comercial, i permet diferents preparacions tant cuinades com crues (en aquestes últimes és recomana haver-lo congelat prèviament a -20º duran 24 hores) a més a més és fàcil de netejar i filetejar perquè té poques espines. A més a més aporta omega-3 a l'organisme, que són els àcids grassos polinsaturats que ajuden a regular el nivell de colesterol de la sang i també a disminuir el risc de malalties cardiovasculars. 

 

El calamarset és un mol·lusc de l'espècie Loligo vulgaris. Tot i que no té closca com la resta dels mol·luscos, posseeix una cloïssa interna que actua com a esquelet, connectant tots els seus músculs i permetent-li moure's amb agilitat. Aquest mol·lusc de platja pot arribar fins als 60 centímetres de llargada i sol viure prop del litoral, en profunditats de 15 a 600 metres. Encara que és solitari per naturalesa, a vegades es pot agrupar amb altres exemplars per facilitar la cacera i alimentar-se.

El calamarset és apreciat pel seu deliciós sabor i el seu alt contingut de proteïnes, que aporta beneficis per a la salut. Per gaudir al màxim d'aquest delicat mol·lusc, és vital seleccionar-lo fresc i de la millor qualitat.

Un dels apreciats tresors que es troba al Mar Mediterrani

Les gambes vermelles són de l’espècie Aristeus antennatus i solen mesurar de 10 a 18 centímetres de longitud, es pot distingir el gènere d’aquestes segons la mesura de la seva closca. Tot i que sota de l’aigua semblen quasi transparents a la superfície el seu color es vermell amb la closca amb un to una mica blavós.

Aquest crustaci es troba i es pesca al Mediterrani, normalment es troba entre 1000 i 1500 metres de profunditat. Una de les més conegudes de la nostra zona és la gamba de Palamós

La disminució de les captures, unida a una forta demanda fa que els preus hagin arribat a uns preus desorbitats.

Algunes de les receptes amb que és pot utilitzar la gamba vermella són: gamba vermella al allet, gamba vermella cuita, gamba vermella a la sal, ceviche de gamba vermella, entre d’altres...

La qualitat de l’aigua deltaica fa que aquests mol·luscs tinguin un sabor exquisit

El musclo autòcton  del Delta de l’Ebre és de l’espècie Mytilus galloprovincialis del qual en destaca la seva composició nutricional com la gran aportació de proteïnes i la riquesa en ferro. El musclo arriba a la seva mida òptima cap al juny o juliol.

Als inicis es recollien a les roques, però actualment es crien en vivers artificials a les costes del Delta, concretament a les badies del delta de l'Ebre, la badia del Fangar i la badia dels Alfacs.

Actualment, al Delta de l’Ebre hi ha una quarantena d’empreses que es dediquen a la comercialització del musclo, i entre totes elles produeixen aproximadament uns 4 milions de quilos a l’any, que varien amb relació a les aportacions del cabal del riu.

El Sonso és l’única espècie de la família dels ammodítids, que es troba al mar Mediterrani.

El sonso (Gymnamodytes cicerelus), que s’anomena barrinaire, trencavits o enfú a Menorca, espetolí a Mallorca i sageta o moix a les Pitiüses, la seva pesca comença a inicis de març i continua fins ben entrada la tardor. Viu en aigües marines i salobres, a profunditats compreses entre els 5 i els 80 metres, i en una temperatura òptima entre 13 i 16°C.

És un peix molt petit i d’aspecte delicat, la longitud màxima que s’ha vist mai és de 7,9 cm i no solen viure més d’un any. Té de 4 a 6 espines al llarg de la seva aleta dorsal i una espina a l’aleta anal, tot i ser quasi transparent la tonalitat de color de la seva pell és de color rosa marro clar.

El primer sonso de la temporada és el millor, ja que té un gust exquisit i una mida adequada. Per això, molts restauradors aprofiten l’arribada d’aquest sonso per omplir els seus congeladors i així poder-lo oferir tota la temporada.

A Catalunya hi ha una vintena d’embarcacions que tenen llicència per pescar-lo però amb quotes diàries, que depenen de les directrius del Pla de Cogestió, i asseguren una explotació racional del recurs, per la qual cosa és considerat un producte de luxe.